Ingela Olsson i Havdhem är en av få grisbönder som vaccinerar sina grisar mot galtlukt istället för kastrering. Foto: Anna Jutehammar/ P4 Gotland
Ingela Olsson i Havdhem vaccinerar sina grisar. Foto: Anna Jutehammar/ P4 Gotland

Få grisar vaccineras trots att det är mer skonsamt

Grisbonde: En liten lätt spruta istället för skalpellen
1:45 min

Att vaccinera grisar mot galtlukt är skonsammare för djuren och smidigare för grisbönderna än att behöva kastrera. Trots det används metoden sällan.

Att vaccinera grisar mot galtlukt, som gör köttet oätligt, är en skonsammare metod för djuren där grisbönderna också slipper skära bort testiklarna. Ingela Olssons grisar i Havdhem är bland den promille av alla hangrisar i Sverige som vaccineras.

– De blev vaccinerade två gånger. Och efter den andra sprutan då kunde man se efter en vecka att testiklarna krympte, säger hon.

– En liten lätt spruta istället för att behöva ta fram skalpellen. Det tyckte jag kändes rätt bra.

Vaccinet som används för att köttet inte ska få galtlukt innehåller ett protein som skapar antikroppar mot könsmognaden hos galten. Men bara några tusen av de 1,3 miljoner galtar som föds upp i Sverige årligen, blir vaccinerade istället för kastrerade.

Veterinären Fredrik Engström arbetar för Svenska Djurhälsovården och han tycker också att vaccineringen är bättre ur djurskyddssynpunkt.

– Det är två injektioner. Jag ser det ingreppet på grisen som mindre än en kastrering, säger han.

Vaccinet Improvac har varit godkänt för vaccinering mot galtlukt sedan 2009. Men många saknar kunskap om hur det fungerar och det är enligt Fredrik Engström en av anledningarna till att metoden ännu inte börjat användas mer.

– Det har varit missförstånd från handeln och näringen att det rört sig om ett hormon, vilket det inte är. Informationen har inte varit så bra utåt, mot konsumentled.

Fredrik Engström tror att det gäller att bygga upp ett samarbete mellan bransch, slakteri och handel för att vaccineringen ska kunna komma igång.

Bara ett fåtal slakterier i Sverige tar idag emot vaccinerade grisar. Ingela Olsson, som skickat sina djur till ett litet gårsdslakteri i Småland, tycker att det är tråkigt att inte fler slakterier tar emot vaccinerade galtar.

– Det är lite synd, men i Sverige är det ju så pass nytt. Fler borde prova på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".