Kulting som kastreras med bedövning. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Kulting som kastreras med bedövning. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Därför väntar grisbönder med bedövningen

"Det blir ju dubbelt jobb"
1:47 min

Att bedöva grisar vid kastrering tar längre tid, innebär ytterligare ett arbetsmoment och kostar mer för lantbrukarna. Därför är det många som väntar med att börja med bedövning.

De flesta lantbrukare kastrerar grisar utan bedövning trots att det blir förbjudet om ett år. Och det är få som sökt det statliga stöd som finns för kostnader vid bedövning.

Alf och Kickan Jakobsson i Lye på Gotland kastrerar med bedövning för första gången och har just bedövat alla hangrisar i den här nyfödda kullen. Kultingarna har spänts fast i en ställning och fått en spruta i testiklarna.

De måste vänta fem minuter på att bedövningen ska verka innan de kan börja kastreringen.

-- Det här blir ju dubbelt jobb i och med att spände de först vid bedövning och nu får spänna om dem för att göra kastreringen. Förut gjorde man allt på en gång, säger Kickan Jakobsson.

Alf och Kickan tror att anledningen till att så få grisgårdar börjat med bedövning, trots att det blir lag på det om ett år, är att det blir ett arbetsmoment till.

– Det är nog framför allt för att det blir merjobb. Det tar säkert tre, fyra gånger längre tid per gris än vid en vanlig kastrering, säger Alf Jakobsson.

De har själva just börjat med bedövning och anledningen till att de inte gjort det tidigare är att de nyligen avslutat den utbildning som krävs.

– Vi är precis klara med den nu, så vi har inte kunnat börja tidigare eftersom man måste ha gått den här kursen.

Den första utbildningen startade för tre år sen och nu har omkring 950 personer i hela Sverige gått kursen.

Här på Gotland har drygt hälften av alla grisbönder utbildat sig.

Det är också få gårdar, bara ett 60-tal, som sökt det statliga stöd, som funnits i över två år och som man kan få för de extra kostnader som blir med bedövningsmedel och kanyler.

Margareta Åberg på LRF Kött och Sveriges Grisföretagare, säger att förklaringen är den extra arbetstiden.

– Jag tror att mycket hänger på det, det tar väldigt lång tid. Och sen tänker inte ersättningen den extra tid som det tar för att göra det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".