Griskulting som snart ska kastreras. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Griskulting som snart ska kastreras. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Smärta för grisen även om den kastreras med bedövning

Veterinär: "Det blir en smärtreaktion längre in i griskroppen"
1:43 min

Även om grisen får bedövning före kastreringen innebär ingreppet ändå smärta för kultingen. De flesta hangrisar i Sverige, totalt 1,2 miljoner per år, kastreras utan bedövning.

Kultingar kastreras när de är mellan tre och fem dagar för att inte utveckla galtlukt, en frän lukt som gör köttet oätligt. Om det sker med bedövning får de först en spruta i vardera testikel.
Sprutan innebär smärta och stress för grisen enligt Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund.

– Här gäller det att man väntar den tid det tar, cirka fem minuter, innan det får full verkan.  Om man skär för snabbt blir det en värre upplevelse. Då blir den stucken två gånger och och så skär man i den innan bedövningsmedlet hunnit verka, , säger Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund.

Även om man väntat till bedövningen börjat verka innebär ingreppet ändå smärta.
Debatten om djurskyddet handlar ofta om knorren på grisarna. Men testikelns svans talas det inte lika mycket om.

– När man tar bort testiklarna så skär man av testikelns svans. Det blir ju då en smärta som man inte kommer åt med själva bedövningen, för bedövningen lägger sig på ytan av testikeln. När man skär av eller rycker av, beroende på teknik, så blir det en smärtreaktion djupare in i griskroppen och den kommer man inte åt med bedövningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".