Kondomer. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Överraskande minskning av klamydia på Gotland

Smittskyddsläkaren: "Vi blev skeptiska men siffrorna verkar stämma"
1:47 min

Under årets elva första månader har antalet fall av könssjukdomen klamydia på Gotland minskat 38 procent jämfört med samma period 2013. Det betyder att 100 personer färre smittats.

Gotland har länge legat i toppen av statistiken över antalet klamydiafall per invånare. 2014 ser ut att bli ett trendbrott. Enligt smittskyddsläkaren Sven Montelius motsvarar 38 procents minskning ungefär 100 färre gotlänningar som smittats av klamydia. 

Minskningen är så pass rejäl att den gjorde smittskyddet misstänksamma.

- Vi har letat efter felkällor. Vi har kollat upp om man tar mycket färre prover än tidigare och så är det inte, säger smittskyddsläkaren Sven Montelius

Smittskyddet har också kontrollerat om det är fel på deras laboratorium - men deras regulbundna kvalitetskontroller visar att allt funkar bra.

- Så vi tror på siffrorna och är glada. Att klamydia minskar är bra för alla, säger Montelius. 

Det har blivit lättare att lämna klamydiaprov de senaste åren. Provtagning kan beställa på internet och regionen har satsat på en särskild STI-mottagning där man kan testa sig för könssjukdomar. 

- Det är jätteroligt att se siffrorna. Vi har under flera år lyft sexuell hälsa som ett viktig område att förbättra. Vi har haft alldeles för mycket av klamydia på Gotland. Förhoppningen är att siffrorna blir ännu bättre, säger miljöpartiets Stefaan de Macker, miljöpartistisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".