Ingen ekoskinka från gotländska gårdar

Efterfrågan på ekologisk julskinka ökar, men i de gotländska affärerna finns fortfarande ingen ekoskinka från gotländska gårdar.
Det kommer inte heller i år att finnas ekologisk julskinka från gotländska grisar att köpa i öns butiker. Trots att efterfrågan på ekologiskt kött ökar tvingas Gotlands slagteri köpa in KRAV-grisar från fastlandet för att kunna stycka och sälja i gotländska butiker.
Enligt Jonas Svensson, produktions- och kvalitetschef på Gotlands slagteri, är en gård på gång att starta ekologisk grisproduktion, men den omställningen tar flera år. För att få KRAV-certifiera sin grisproduktion krävs bland annat att hälften av fodret ska vara egenproducerat och att grisarna ska få gå ute.
Gotlands slagteri köper nu alltså ekologiska grisar från fastlandet till styckningen, säger Jonas Svensson som är produktions- och kvalitetschef på slakteriet.
Gotlands slagteri har tagit in extrapersonal för att kunna leverera skinka till julhandeln.