Sjukhuskorridor. Foto: Mika Koskelainen/SR Gotland
Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

"Städpersonal inom vården bryter mot sekretess"

Ronny Larsson: Tar det på största allvar
1:33 min

Regionens städpersonal brister i tystnadsplikten när de delar med sig av information om patienter på Visby lasarett till sina anhöriga, enligt en handling som kommit in till Region Gotland.

Nu ska Serviceförvaltningen försöka ta tag i problemet, men Ronny Larsson, avdelningschef, är förvånad över kritiken.

– Vi har en personal som är väldigt ansvarstagande när det gäller sådant här och de känner till de regler som gäller, så det förvånar mig litegrann, det här. Men givetvis tar vi det på största allvar, säger Ronny Larsson, avdelningschef på serviceförvaltningen.

Enligt sekretesslagen har all personal inom vården tystnadsplikt. Reglerna gäller såväl läkare som städpersonal och handlar om förbud mot att prata om patienters hälsa, behandling eller privatliv.

Där menar dock en anonym person att städpersonalstyrkan på Visby lasarett och på olika vårdcentraler brister i tystnadsplikten. I en inkommen handling till regionen skriver personen att den vet flera som kommer hem till sina anhöriga och berättar om vilka de träffat under sina arbetspass på lasarettet, både om inneliggande patienter och patienter som besökt sjukhuset.

Ronny Larsson ser allvarligt på kritiken.

– Man får inte lov att prata om vilka man ser, vilka man träffar och vad man överhör på lasarettet. Inte med arbetskamrater, inte med anhöriga, inte med någon. Det stannar där, hos den personen, säger han.

Varför tror du då att handlingen inkommit till regionen?
– Någon har väl funnit missnöje och vi tar det här på största allvar och vi kommer att ta upp det med omedelbar verkan, säger Ronny Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".