Andreas Bäckman och Markus Johnson. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio
Musikläraren Andreas Bäckman upplever att musikläraren har övermäktig arbetssituation. Huvudskyddsombudet Markus Johnson vill att Arbetsmiljöverket utreder arbetsmiljön. Foto: Hanna Sihlman/Sveriges Radio

För stora klasser kör slut på musikläraren i Hemse

"Det kändes övermäktigt. Det är omöjligt att nå alla elever"
6:04 min

Facket ber Arbetsmiljöverket utreda skolan eftersom musikläraren blev sjuk på grund av sin arbetssituation. Tidigare har flera behöriga musiklärare slutat på skolan.

Stora klasser sliter hårt på lärare. Mer ska göras under samma tid och med fler elever i klassrummet.

Andreas Bäckman är musiklärare på Högbyskolan. Han har undervisat stora klasser i ett par års tid och i höst blev belastningen för tung och han var tvungen att sjukskriva sig.

- Jag har känt att jag inte räcker till, någonstans. Situationen kändes övermäktig. Det är helt omöjligt att klura ut hur man ska undervisa 28 elever samtidigt så att alla ska hänga med och må sina mål, säger Bäckman.

- Praktiska moment blir omöjliga. Vi har inte 28 gitarrer, vi har ett trumset. Jag kan få ihop en grupp på femton personer som spelar ihop men vad ska de andra göra? Ska de sjunga allihopa? Det blir dessutom en arbetsmiljöfråga när ljudnivån stiger. 

Skolans huvudskyddsombud tar nu kontakt med Arbetsmiljöverket för att utreda arbetssituationen för skolans musiklärare. 

- Vi har haft en ohållbar situation under några år. Flera behöriga musiklärare har slutat och sökt sig till andra skolor, säger Marcus Johnson huvudskyddsombud på skolan.

- När någon blir sjuk på grund av sin arbetssituation är det min skyldighet att lämna in en begäran om arbetsmiljöåtgärd. Vi vill ha en opartisk undersökning om situationen, säger Johnson. 

På begäran framgår att fackliga förtroendemän och skyddsombudet var emot skolledningens beslut om stora klasser i musikundervisningen. Enligt begäran gjorde skolledningen ingen riskbedömning inför beslutet. 

Skolans rektor Sibba Cederlund vill inte gå in på detaljerna i det här personalärendet men tror att situationen blir bättre inom kort.

- Arbetssituationen har inte varit optimal. Vi har tittat på det och vi har lösningar på gång till våren. Vi har bland annat diskuterat möjligheten att vara två lärare på lektionerna, säger Cederlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".