Fiberkabel. Foto: Katarina Hedström / Sveriges Radio
Fiberkabel med skyddsnät. Foto: Katarina Hedström / Sveriges Radio

Bredband kan locka till södra Gotland

"Man kan bo här och jobba i hela världen"
1:43 min

Per-Åke Ekelöf, ordförande i Storsudrets fiberförenig, tror och hoppas att fiberutbyggnaden ska locka både Gotlänningar och fastlänningar söderut på ön.

– För Storsudrets del så påverkar det så att folk har fördel till att flytta till Storsudret. Det finns stora fördelar med att infrastrukturen blir bättre på Sudret, säger Per-Åke Ekelöf.

2010 antog region Gotland en ny bredbandsstrategi med visionen att alla hushåll på Gotland ska ha tillgång till bredband med en minimihastigehet på 100 Mbit/s 2015. Det skulle göra det lättare att etablera sig var som helst på ön.

Även om det inte riktigt börjat synas i statistiken ger de mäklare som P4 Gotland pratat med alla samma bild; tillgången till bredband spelar roll vid köp och kan till och med påverka var vi vill bo. Många kunder frågar om bredband vid köp och i vissa fall kan det vara helt avgörande.

På storsudret är man i slutfasen med att koppla in de sista abonnenterna. Per-Åke Ekelöf säger att det betyder att många på Södra Gotland nu har fått hela världen som arbetsplats.
– De deltidsboende kan ju sköta sina arbetsuppgifter härifrån lika bra som de sköter dem på kontoret i Visby, Stockholm eller var som helst. Det finns författare som sitter härute och jobbar med kontakter i både Sverige och övriga världen, säger han.
Vad kan det betyda för framtiden?
– Förhoppningsvis att vi får ungdomar att flytta hit så att vi får behålla skolan och affärerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".