Hoburgen. Foto: Eva Sjöstrand/SR Gotland
Hoburgen. Foto: Eva Sjöstrand/SR Gotland

Fornvänner vill sälja Torsburgen

Men en del mark har ett symbolvärde
1:59 min

Gotlands fornvänner, som driver Gotlands museum, äger inte bara kulturhistoriska byggnader. De äger också kända naturområden, som Hoburgen, Jungfrun och Högklint. Och vissa av dem vill de överlåta till staten, bland annat Torsburgen.

Det här handlar om områden som en gång i tiden skänktes till Gotlands fornvänner för att de skulle bevaras och några av dem har man också köpt själva.

Men nu vill fornvännerna alltså att staten tar över ansvaret för en del av de här områdena, bland annat 10 till 20 hektar mark på Torsburgen som gränsar till det nuvarande naturreservatet. Där finns skog som är så värdefull att staten skulle kunna vara intresserad av att skapa ett nytt naturreservat. Men det är inte säkert att skogen kommer säljas på vanligt sätt, utan det kan bli så att staten istället betalar fornvännerna för att få tillgång till området, så kallad nyttjanderätt.

De andra kända naturområdena som Gotlands fornvänner äger är Hoburgen, Jungfrun, Högklint med Rövar liljas håla, och även Sankt Olofsholm. Men eftersom de flesta av de här platserna redan ligger i ett naturreservat så är staten inte intresserad att betala för att ta över dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".