Honorine de Brabant Bourbonros. Foto: Annkristin Bäckström
1 av 2
Honorine de Brabant Bourbonros från prätsträdgården i Burs. Foto: Annkristin Bäckström
Skiss över trädgård. Från Nordiska museet
2 av 2
Skiss över hur prästträdgården i Burs såg ut 1917. Från Nordiska museet

Prästträdgården i Burs blir nytt klonarkiv

Invigning 2017
1:45 min

Gotland kan snart få en egen komplett visningsträdgård och ett klonarkiv med gamla trädgårdsväxter. Planerna är att anlägga trädgården vid Burs prästgård.

Initiativtagare till visningsträdgården är Annkristin Bäckström Jacobsson som själv bor i Burs. Det var hennes intresse för rosor som blev startskottet till att vilja bevara de gamla gotländska trädgårdsväxterna. Själv har hon åkt runt och tagit rosskott som hon sedan drivit upp.

- Tanken med visningsträdgården är att folk ska kunna komma dit och se vad det finns för olika växter på Gotland och jämföra med sådant de själva har i sin trädgård.

Det var när Annkristin Bäckström Jacobsson arbetade på Julitta gård i Sörmland, med att fotografera och dokumentera visningsträdgården och genbanken där, som hon blev inspirerad att öppna något liknande på Gotland. Hennes tanke är att plantera både frukträd, bärbuskar, perenner och gotländska rosor.

- Det finns idag fyra sådana här visningsträdgårdar i Sverige som är öppna för allmänheten och var och en har sitt eget tema. Här på Gotland blir temat den gotländska prästträdgården.

För att kunna gå vidare med sin idé har Annkristin Bäckström Jacobsson sedan startat en förening tillsammans med andra entusiaster som vill bevara öns kulturhistoriska växter. Och även kyrkan och församlingen i Burs är positiv till att den gamla prästrädgården blir visningsträdgård.

Till våren sätts spaden i jorden för börja planteringen som utgår efter en ritning på prästträdgården från år 1917. Och förhoppningen är sedan att kunna inviga visningsträdgården år 2017, hundra år efter att den första trädgården anlades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".