Kryssningsfartyg i solnedgång utanför Visby. Foto. Henrik Wallenius/SR Gotland

Gotlandsfärjorna kan få svårare att lägga till om kryssningskajen byggs

Eftersom kryssningskajen ligger nära farleden och även nära själva angöringen av hamnen kan det bli så att "man väljer att inte angöra hamnen vid ogynnsam väderlek", enligt Destination Gotland.

Destination Gotland kommer med invändningar av ganska allvarlig art, när byggnadsnämnden efterlyst synpunkter på den nya kryssningkaj som planeras i Visby.

Det är möjligt att färjorna till och från Oskarshamn och Nynäshamn får problem vid en ny kryssningskaj i flera olika vindriktningar, framgår det.

"Mycket ogynnsam väderlek med nordlig vind/sjö kan göra att man driver ner söderut när man ska angöra hamnen, men även med s/ssv-liga vindar och sjö måste man hålla längre ner (söderut) för att hamna rätt när man ska angöra hamnen". Så skriver Nils Nordström, säkerhets- och trafikchef vid Destination Gotland, till byggnadsnämnden.

"Destination Gotland är positiva till kryssningskajen som är viktig och behövs för att utveckla kryssningstrafiken på Gotland", står det i synpunkterna på ärendet om den nya kajen. Men när det gäller det nautiska, med kajens läge i förhållande till farleden och fartygsrörelser i förhållande till hamninloppet är det inte helt givet, av Destination Gotlands svar, att kajens läge är så lyckat.

Destination Gotland har inte bjudits in att delta med sina befälhavare i de realtidssimuleringar som gjorts, blir byggnadsnämnden också upplyst om.

Det skriver också Destination Gotlands säkerhets- och trafikchef Nils Nordström i Destinationens svar till byggnadsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".