Brunt vatten i Fårösund. Privat foto
1 av 3
Brunt vatten i Fårösund. Privat foto
Grävskopa vid jordhög. Privat foto
2 av 3
Grävskopa vid jordhög. Privat foto
Grävskopa vid jordhög. Privat foto
3 av 3
Grävskopa vid jordhög. Privat foto

Upprepat avgrävda vattenledningar i Fårösund upprör vattenkund

Maria Söderberg: Jag tycker det är slarvigt av dem
2:36 min

En kvinna i Fårösund har tröttnat på att vattenledningarna där har grävts av vid upprepade tillfällen. Hon vill inte betala för brunt sörjigt vatten som varken går att dricka eller tvätta kläder i.

Hon har dessutom fått sin mark söndergrävd, utan att regionen tecknat avtal om att en ny vattenledning skulle dras över hennes åker.

Maria Söderberg vid Stux i Bunge tycker att det är illa skött av regionen.

-Jag tycker att det är slarvigt av dem. När de gör en så stor grej i Fårösund som de gör nu så borde de ha sett till att alla papper och kartor på ledningar är i ordning, klokt, innan de börjar, säger Maria Söderberg och tillägger att hon tycker att det är oseriöst att så inte var fallet

Maria Söderberg sitter vid köksbordet, vid Stux i Bunge, och tittar ut över sin åker som hon fick uppgrävd, för att regionen skulle lägga ned en ny vattenledning där, till det nya vattenverk som skall ge Fårösund bättre vatten.

Innan hon hann stoppa framfarten där i åkern hade grävaren hunnit mellan 150 och 200 meter, säger hon - tio meter brett, uppger hon. Först när hon fick tag på regionens entreprenör kunde det redas ut att de grävde på fel ställe.

Markintrång och en avgrävd vattenledning, så drabbades Maria. Hon skrev ett missbelåtet brev till regionen, med bilder på den odrickbara sörja till vatten hon inte vill betala för. Och åtskilliga liter har fått rinna rakt ut i avloppet, medan hon försökt få ur all luft ur ledningarna och få fram rent vatten igen.

Den söndergrävda marken gjorde att Marias arrendator fick en sämre andraskörd av hö där på vallen. Hon är nu inte så imponerad av regionens erbjudande om avdrag på vattenräkningen för det utspolade vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".