Russ på vinterbete. Foto: Anna Jansson/Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
1 av 2
Russ på bete vid Krusenberg i Uppland. Foto: Anna Jansson/Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
Russ på vinterbete. Foto: Anna Jansson/Sveriges Lantbruksuniversitet SLU
2 av 2
Russ på bete vid Krusenberg i Uppland. Foto: Anna Jansson/Sveriges Lantbruksuniversitet SLU

Gotlandsruss testas som naturvårdare i Uppland

SLU-forskare: Skogen nästan parkliknande nu
2:41 min

Tolv Gotlandsruss släpptes i våras i olika hägn i Uppland. Forskare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, i Uppsala studerar om russens bete ger bättre artrikedom än när får betar.

Anna Jansson är professor vid SLU och vill både se fler arter i markerna och bevara hästrasen.

När P4 Gotland ringer står hon i ett skogsparti och spejar efter russ i ett av de tre hägn som SLU har i ett område söder om Uppsala, Krusenberg. Tolv russ är släppta där, fördelade på tre hägn, som vart och ett är på ungefär tio hektar.

Anna Jansson tycker att det redan märks skillnad där i uppländska Krusenberg, där russen betat och inte haft tillträde. Landskapet är mer öppet där russen gått och skogen är "parkliknande", säger hon.

Sveriges Television visade nyligen i programmet "Mitt i naturen" olika utsättningar av djur som hör hemma i det vilda, men som ibland tjuvjagats och snudd på dött ut - eller faktiskt gjort det i det vilda, men kunnat räddas tack vare att det funnits djurparksexemplar. Tittarna fick se visenter släppas lösa i Rumänien, för att där inta naturen igen och göra ett värdefullt arbete mot förbuskning. Och vildhästar - tarpaner - levde förr i Östeuropa, men den sista vilda tarpanen dog i slutet av 1800-talet. Nu fick tittarna se betande vildhästar igen i Bulgarien.

Och så Gotlandsrussen då, som släppts i Uppland. Anna Janssons professorsämne vid SLU är "hästens utfodring och skötsel". Hon tänker att det är bra om russen kan ströva fritt också på andra platser än Lojsta hed, men just nu har de inte fler platser på gång.

 På Gotland har det varit och är fortfarande en het fråga om russen behöver vindskydd, ligghallar, som lagen vill skydda andra hästar med. Men det förklenar rasen, anser kritikerna. Studien vid SLU kan så småningom kanske ge ett vetenskapligt svar på frågan - i vilken utsträckning russen själva tycker att de vill ha vindskydd. Hästarna har utrustats med GPS, så att forskarna kan se om hästarna söker lä i just vindskydden - eller om de går in i tätare skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".