Ubåtsrökljus. Foto: Polisen
Ubåtsrökljus. Foto: Polisen

Ökad ubåtsaktivitet bakom ilandflutna rökljus tror försvaret

Försvaret: Modellen är från 60-70-talet
3:17 min

De ryska u-båtsföremål som flutit iland på Gotland den senaste tiden är av äldre modell, från 60-talet och 70-talet. Det säger Göran Sjöström, minkrigsanalyscentralen, vid fjärde sjöstridsflottiljen.

Det rör sig om äldre rökgranater alltså, men dock använda under övning nu, tror Göran Sjöström.

Han är förvaltare på fjärde sjöstridsflottiljen, avdelningen MWDC - Mine Warfare Data Center - "minkrigsanalyscentralen", där de tolkar de ilandflutna föremålen som resultatet av en ökad rysk övningsaktivitet.

I helgen oskadliggjorde personal från Försvarsmakten ubåtsrökljus, ilandflutna på Gotland, på Fårö och i Vamlingbo. Det är "raketliknande" granatgrejer med ryska bokstäver.

Det hade då inte gått så många dagar sedan Polisen på Gotland fick kalla till sig bombtekniker från fastlandet för att spränga ett liknande föremål som flutit iland på Norderstrand i Visby. Det rör sig om en sorts granater eller raketer som besättningen på en ubåt kan använda för att markera sin position för enheter på ytan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".