Östersjön. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio
Östersjön. Foto: Daniel Värjö/Sveriges Radio

Tusentals tunnor med kvicksilver kan finnas i Östersjön

Kan ha fraktats med pråm med kalk
1:42 min

Under 1950- och 60-talen dumpades 23 000 gifttunnor med kvicksilver i havet utanför Sundsvall. Nu kan de finnas utspridda ända ner till Gotland.

Det är mycket som döljs i Östersjöns djup. Förr användes havet som soptipp för farligt avfall.

Kvicksilvret i tunnorna uppstod vid tillverkningen av vinylklorid för att göra PVC-plats. De 23 000 avfallstunnorna, med totalt nio ton kvicksilver, dumpades sedan i havet utanför Sundsvall under 50 - och 60 talet. 3500 av tunnorna har hittats utanför Åstön i Timrå kommun. De flesta tunnorna beräknas finnas utanför Sundsvall, men det finns också uppgifter om att tunnor dumpats i havet ner mot Gotland.

På den tiden gick det pråmar med kalksten från Gotland till Sundsvall och kvicksilvertunnorna kan ha dumpats på internationellt vatten på vägen hit. Det framgår av dokument i Länsstyrelsens arkiv. Men man vet inte var de dumpats.

Länsstyrelsen i Västernorrland vill att några av tunnorna ska tas upp och undersökas, för att se om dem rostat sönder och om det läckt ut något kvicksilver. Men, fortfarande har inget hänt. En utredning som Länsstyrelsen gjort pekar mot att det är Akzo Nobel och Fortum som är ansvariga och ska ta hand om tunnorna. Men företagen har nekat till det.

- Vi har svarat att vi anser inte att Akzo nobel bygglim har producerat produkten som har genererat det här avfallet som ligger tunnorna och Akzo Nobel har inte heller dumpat tunnorna i havet, säger Anne-Cathrine Hatrmann som är informationchef på Akzo Nobel:

I vår ska Länsstyrelsen i Västernorrland ha nya samtal med företagen. Innan ansvarsfrågan är löst kommer Länsstyrelsen inte att ta hand om kvicksilvertunnorna.
De säger att när det finns ansvariga företag är det dem ska stå för kostnader och åtgärder och inte staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".