Gotländsk mjölk är märkt med siffrorna 1035. Foto: Henrik Wallenius/SR Gotland
Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio

Arla sänker mjölkpriset till bönderna

Mjölkbonde: Det blir väldigt tufft ekonomiskt
2:04 min

Marginalerna minskar för mjölkbönderna när Arla sänker mjölkpriset efter årsskiftet. Kristian Gustafsson i Grötlingbo på södra Gotland förlorar närmare 20 000 kronor i månaden på den sänkta ersättningen för mjölken.

Arla betalar från januari 2:65 kronor per kilo för mjölken, en minskning med nästan 20 öre.

Arlas ledning har flaggat för en sänkning, men den blir nu större än man tidigare hade väntat sig. Obalans mellan global tillgång och efterfrågan anges som en orsak. Bland annat har den europeiska ostmarknaden drabbats hårt av det ryska importstoppet.

"Dominoeffekten av svaga internationella priser på den europeiska marknaden har påverkat såväl Arlas affärsresultat som hela mejeriindustrin i Europa", skriver Arla i en kommentar.

– Tjugo öre låter inte så mycket, men i mitt företag blir det drygt 20 000 i månaden, som är en heltidslön som måste plockas någonstans, säger Kristian Gustafsson i Grötlingbo.

Det finns snart inga marginaler att dra ner, utan den största kostnadsposten är fodret och det är redan otroligt slimmat, säger Gustafsson. Han var beredd på en sänkning av ersättningen från Arla, eftersom konsumtionen brukar minska på nyåret. Men han trodde inte att sänkningen skulle bli så här stor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".