Gotlandsfärjan lägger till i Nynäshamn. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio
Gotlandsfärjan lägger till i Nynäshamn. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Gasdriven gotlandsfärja kan tankas i Nynäshamn

Bruzelius: "Det kan inte uteslutas att det påverkar tidtabellerna"
1:58 min

2017 kommer Destination Gotlands första gasdrivna färja. Nu säger Destination Gotlands VD Christer Bruzelius att huvudspåret är att färjorna ska tankas i Nynäshamn, vilket kan påverka turlistorna.

Anledningen till att det lutar åt Nynäshamn och inte Visby är, enligt Christer Bruzelius, att det redan finns en infrastruktur där för gas och att gasleverentörerna finns där. Till Visby måste gasen komma med tankers.

Christer Bruzelius säger också att nackdelen med Visby är att det är så mycket som är planerat för området Visby hamn med bostäder i Kopparsvik och kryssningskajen och att det redan finns bebyggelse i närheten. Det gör att det kan bli en svårare och mer omfattande godkännandeprocess för att hitta en lösning.

Det är ännu oklart hur lång tid det kommer att tanka färjan, men Bruzelius utesluter inte att tankningen gör att turlistan kan förändras. Men på vilket sätt kan han inte säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".