10 personer står på scenen i vårens uppsättning
Fru Markurell på Gotlands länsteater. Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Upprop mot krympta kulturanslag

Nina Björby:Det kommer att kännas runt om i Sverige
3:16 min

Kulturpolitiker från olika delar av Sverige uttalar sig nu skarpt kritiskt mot att det statliga anslaget till regional kultur krymper. Till kritikerna hör gotländska kultur- och fritidspolitikern Janica Sörestedt.

Nina Björby, socialdemokratisk ordförande i kulturberedningen region Västerbotten, beskriver att det funnits en förväntan om höjda anslag till kultur i regionerna.

- Det kan ju tyckas att vi har en hög samlad post på 1,3 miljarder, men det bryts ju ned, dels till regioner och landsting och sedan till verksamheterna. Där kommer det att slå och kännas runt om i Sverige, säger Nina Björby, om det minskade statliga anslaget.

Det handlar om det statliga anslaget till regional kultur som minskar med 34 miljoner. Det är oklart hur stor del av de miljonerna som Gotland skull ha fått. Men just den statliga potten till kultur är ju tänkt att stötta länsmuseer;  typ Gotlands museum/Fornsalen, musikinstitutioner; alltså Gotlandsmusiken och främjandeverksamhet; som de konsulenter som finns runt om i riket för film, konst, dans, teater och bibliotek.

Socialdemokraten Janica Sörestedt, ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Gotland, är en av dem som undertecknat

Hon har sällskap, bland undertecknarna, av kulturpoliitiker i till exempel Dalarna, Jämtland, Halland, Sörmland och Västmanland.

Och i Umeå sitter alltså Nina Björby och tänker att det inte bara är de socialdemokratiska kulturpolitikerna som rasar, utan också en och annan allianspartimärkt har undertecknat. Ett par centerpartister, en kristdemokratisk och en folkpartistisk politiker gillar inte heller den nya kulturbudgetens innehåll för den regionala kulturen.

- Det visar ju på bredden och att det är så att det slår hos alla regioner, säger Nina Björby. 

Många har beskrivit att det var en kulturell energikick att regionerna, med kultursamverkansmodellen fick större lokalt inflytande över hur statens kulturpengar skulle användas. Nu talas det istället i den kritiska skrivelse om brist på respekt för den kultur som skapas runt om i landet, när anslaget minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".