En tjej ligger i en säng och gömmer ansiktet under täcket. Foto Jonas Ekströmer /TT.
Foto: Jonas Ekströmer /TT.

Flickor med ADHD oftare deprimerade

Forskare: De behöver tidiga insatser
1:35 min

Tonårsflickor med ADHD lider oftare samtidigt av depression, jämfört med pojkar. Just kombinationen av diagnoser gör det svårt att hjälpa flickorna.

– När man misstänker att personen har ADHD behöver man vidga perspektivet. Personen måste inte vara bråkig. Det stämmer bara på vissa. Om man har ADHD och är bråkig och hämndlysten så ter det ju sig väldigt annorlunda jämfört med en person som har ångestproblematik som social fobi, säger forskaren Karin Sonnby.

Är man deprimerad är man kanske svårt att prata inför klassen,vill inte räcka upp handen och känner sig orolig. Detta är väldigt svårtytt och märks ofta inte av omgivningen, säger Karin Sonneby, trots att personen lider.

På Gotland tog 2013 drygt sju procent av killarna mellan 10-17 år medicin mot ADHD och endast fyra procent av tjejerna. De med dubbel diagnos är viktiga att upptäcka.

Tidigare studier pekar på att personer som har fått diagnos och hjälp tidigt går det bättre för och klarar i högre utsträckning att exempelvis skaffa sig ett arbete och att försörja sig.

– De som får tidiga insatser har möjlighet att söka vårdbidrag så att föräldrarna kan gå ner i arbetstid och stötta barnen i högre utsträckning. Man får också en annan möjlighet att få ett annat stöd i skolan.

Som förälder kan man vara uppmärksam på om barnet har koncentrationssvårigheter. Karin Sonnby tycker också att man i vissa fall ska arbeta tätare mellan barn- och vuxenpsykiatrin, socialtjänsten och skolan.

-- I vissa familjer är det inte bara barnen som har bekymmer utan även föräldrarna.  Då hjälper det inte att behandla barnet som är deprimerat. Man måste ha mycket mer omfattande insatser för att påverka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".