Brittis Benzler. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio
Brittis Benzler. Foto: Mika Koskelainen/Sveriges Radio

Brittis Benzler glad att det inte blev nyval

Nöjd men ändå lite orolig
2:30 min

"Det såg inte ut som om ett nyval skulle lett till någon radikalt annorlunda situation i riksdagen, och därmed skulle det inte lösa några problem", säger Gotlands regionråd Brittis Benzler, Vänsterpartiet.

Ett orosmoln finns dock med överenskommelsen mellan den borgerliga alliansen och det rödgröna blocket om reglerna för hur minoritetsregeringar ska kunna styra.

- Man har ännu inte hunnit analysera vad det här betyder för demokratin, att man gör överenskommelser som bygger på något annat än grundlagen. Fast egentligen så slår man ju inte sina påsar ihop, utan man kommer överens om hur en minoritetsregering ska kunna regera, även om man ska söka samverkan i några få frågor, som pensioner och försvaret.

För Vänsterpartiet betyder det här två saker enligt Brittis Benzler:

- Det ena är att vi fortsätter att vara ett oppositionsparti, det andra är att vi är beredda att förhandla budgeten med regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".