Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio
Foto: Patrik Enlund/Sveriges Radio

Lång väntan för patienter med prostatacancer

Socialstyrelsen: Skillnaderna inte rimliga
1:34 min

Gotländska män som drabbas av prostatacancer får vänta mer än dubbelt så länge på behandling jämfört med män i exempelvis Blekinge. Oacceptabelt, tycker Socialstyrelsen.

De stora skillnaderna i väntetider för behandling av prostatacancer är oacceptabla, tycker Marianne Hanning, ansvarig för tillgänglighetsfrågor på Socialstyrelsen.

– Så här stora skillnader som vi har uppmätt är inte rimliga, säger hon.

Varje år får drygt 9 000 män beskedet att de drabbats av prostatacancer. Att få veta att man har en tumör som växer i kroppen är för många omtumlande. Och det blir inte bättre av att väntetiderna ofta är långa - betydligt längre än för andra cancerformer.

Prostatatumörer är mindre aggressiva än till exempel bröstcancertumörer. Men för den enskilde kan det vara plågsamt att känna att behandlingen dröjer, trots att läkarna vet vad det är för fel och vad som ska göras.

– Vi män är väl inte så bra på att uttrycka känslor. Man vill inte gärna prata om det här utan håller oron inom sig, säger Stig Lindahl, ordförande för prostatacancerförbundet i Uppsala.

Hur länge man får vänta beror mycket på var i landet man bor. På Gotland fick den typiske patienten 2013 vänta 190 dagar från första remiss till en påbörjad strålbehandling. Motsvarande siffra för till exempel Blekinge var 110 dagar.

Marianne Hanning säger att skillnaderna beror på att landstingen jobbar på så olika sätt.

– Vi ska ha en jämlik vård och det kan inte vara så att det ska skilja sig så mycket, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".