Tangentbord. Foto: Martina Holmberg/SVT Bild
Foto: Martina Holmberg/SVT Bild

Män dömda för att ha lurat unga flickor att posera via internet

Gotlands tingsrätt har dömt de två män som förmått ett fyrtiotal flickor till sexuell posering på internet till fängelse i fem år respektive två år och nio månader.

Trettiotvååringen från Gotland dömdes för närmare 700 brott mot 40 olika flickor till fem års fängelse. Femtiotvååringen från Stockholm dömdes för närmare 150 brott mot 13 olika flickor till två år och nio månaders fängelse.     

Männen utgav sig för att vara unga pojkar och fick flickorna att visa sig nakna inför en webkamera och i vissa fall även penetrera sig själva på bilder och filmsekvenser.

De båda männen döms för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, utnyttjande av barn för sexuell posering, försök till dessa båda brott, barnpornografibrott och sexuellt ofredande.

- Jag är klart missnöjd med är att de inte döms för sexuella övergrepp mot barn, säger åklagare Charlotta Tanner.

Flera av flickorna, varav de yngsta varit i 10-årsåldern, mår mycket dåligt. Gotlänningen ska betala sammanlagt 517 000 kronor i skadestånd till flickorna, stockholmaren 135 000 kronor. De två flickor som utsatts för flest brott får 100 000 kr vardera i skadestånd.

Rättegången pågick i 61 dagar, från juni till december. Rätten var enig. Männen har varit häktade sedan november 2013. Båda ska vara kvar i häkte tills domen vinner laga kraft.

Åklagaren Charlotta Tanner yrkade i tingsrätten på åtta års fängelse för båda männen. Den gotländske mannens försvarsadvokat Lars Dahlström tyckte däremot inte att ett så långt straff stod i proportion till de handlingar hans klient har erkänt, eftersom det inte handlade om några fysiska övergrepp, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".