Gotlandsfärjan lägger till i Nynäshamn. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio
Gotlandsfärjan lägger till i Nynäshamn. Foto: Henrik Wallenius/P4 Gotland Sveriges Radio

Gotlandsfärjorna byter bränsle för att klara EU-direktiv

Bruzelius: Vår lösning är den riktiga
1:23 min

Första januari trädde EU:s nya svaveldirektiv i kraft, vilket betyder att fartyg måste sänka sina svavelutsläpp. Destination Gotland har valt annat bränsle istället för kritiserade reningsverk.

Det går att göra på flera sätt, genom annat bränsle och så kallade scrubbrar, ett slags reningsverk ombord. Christer Bruzelius, VD för Destination Gotland, tycker att de har valt rätt väg att gå med annat bränsle.

- Vi kommer att byta bränsle till våra fartyg och använda en produkt som innehåller max 0.1 procent svavelhalt.

Destination Gotland väljer att köra på lågsvavligt bränsle för att klara de nya reglerna kring svavelutsläpp. Men vägen dit har varit långt ifrån enkel. Man har funderat i banorna på att använda metanol, raffinerade oljeprodukter eller att installera så kallade scrubbrar,ett slags reningsverk som renar avgaser från svavel. Men valet föll på lågsvavligt bränlse. Bättre, tycker Christer Bruzelius.

- Vi tycker att det är bättre att gå på källan direkt och anser att vår lösning är den riktiga.

När Rederi AB Gotland och dess dotterbolag Destination Gotland bestämt sig är de rustade inför de nya reglerna.

- Vi är väldigt väl förberedda, det här har varit känt länge. Nu jobbar vi med våra leverantörer för att göra en sådan smidig övergång som vi bara kan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".