Uniformerade poliser. Foto: Rufus Ollberg Jägemar/SR Gotland
Foto: Rufus Ollberg Jägemar/Sveriges Radio

Polisen lovar att komma närmare medborgarna

Ska genomföra åtgärder mot lokala problem
1:34 min

Polisen på Gotland ska börja med "lokala medborgarlöften", där de samlar in åsikter och lovar att åtgärda lokala problem som boende i ett område tycker känns mest angeläget.

Polisen på Gotland ingår i en ny organisation efter årsskiftet och tanken är att polisen i den nya organisationen också ska införa nya arbetsmetoder. Johan Dixelius är projektledare för pilotprojektet "lokala medborgarlöften":

- När vi har varit ute och rest i landet och lyssnat på vad medborgarna och företagare och ideella organisationer säger så har de en gemensam bild, och det är att de vill känna sin polis. Träffa och kunna prata med sina lokala poliser, och att man jobbar med lokala problembilder väldigt tydligt, säger han.

Medborgarlöften innebär att polisen lovar att genomföra åtgärder mot lokala problem och samverka med kommuner och andra lokala aktörer. Till exempel kan polisen lova att ta fast de som buskör med mopeder eller smäller smällare sent på kvällarna. Arbetssättet kommer införas allt eftersom i den nya polisorganisationen som träder i kraft.

Men det finns kritik mot medborgarlöftena, polisförbundet menar att när det uppstår akuta situationer, till exempel ett rån som kan göra att man måste prioritera om, så kan det leda till att medborgarlöftena inte hålls, och då skadas förtroendet för polisen, det säger Lena Nitz som är ordförande för Polisförbundet:

- Att lova någonting som man idag ser att det inte finns resurser eller personella förutsättningar för det tror jag är en risk. För kan man inte uppfylla det löftet som man har givit. Då blir det en förtroendeskada, säger hon.

Men Johan Dixelius, som är projektledare för pilotprojektet lokala medborgarlöften, tror att folk kommer ha förståelse för om polisen inte kan hålla alla medborgarlöftena:

- Det är ju viktigt att man då förklarar varför man inte har kunnat hålla ett medborgarlöfte. Och då kan jag se framför mig att det handlar om att man måste prioritera om för att det är annan brottslighet som har skett, och om man förklarar det för medborgarna väldigt tydligt så är det vår bedömning att de kommer ha förtroende för det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".