Grävning för fiberkabel. Arkivfoto: Katarina Hedström / Sveriges Radio
Grävning för fiberkabel. Arkivfoto: Katarina Hedström / Sveriges Radio

Fiberdragning på Gotland tar mycket tid för lantmäteriet

"Vi har samlat på oss ärenden under hösten"
2:35 min

Ärendehögarna växer på Lantmäteriet i Visby, och just nu är det längre expeditionstider än vanligt för lantmäteriärenden, som avstyckningar till exempel.

Att de inte hinner med allt beror bland annat på att det är brist på lantmätare. Lantmäteriet har dessutom mycket arbete med öns fiberutbyggnad, där fiberledningarna skall föras in på fastighetskartorna.

Collin som är chef på Lantmäteriet i Visby säger att de har 17 aktuella fiberärenden och även om det inte låter så mycket, så tar de lång tid.

– Det är ju det att de här förrättningarna är mer omfattande än normalärenden, säger Susanna Collin.

Ett normalärende brukar kunna ta ett halvår för Lantmäteriet, från det att ärendet kommer in tills det är färdigt. Ärendet tar inte hela den tiden att handlägga, men det krävs ofta en del korrespondens fram och tillbaka och första ska en ledig lantmätare skall få ärendet på sitt bord.

På Lantmäteriet har de kommit fram till att det blir effektivare om lantmätarna får jobba i lugn och ro med det de har på skrivbordet och inte se ärendehögarna växa. Därför får inte alla ärenden en handläggare direkt när de kommer in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".