Polishuset i Visby. Arkivfoto: Lasse Ahnell/P4 Gotland Sveriges Radio
Polishuset i Visby. Arkivfoto: Lasse Ahnell/P4 Gotland Sveriges Radio

Utredning av arbetsmiljöbrott centraliseras

Nu försöker vi hitta mer effektiva sätt att utreda
2:57 min

Nu ska alla anmälningar om arbetsmiljöbrott i Stockholms län och på Gotland utredas av en central grupp. Filippo Bassini, som är chef för den nya gruppen säger att målet är att utreda snabbare.

– Tidigare så låg de här brotten ute i distrikten, i de olika polismästardistrikten, och utreddes då med blandad framgång i konkurrens med all annan brottslighet, säger Filippo Bassini.

Vad är fördelen med en centralisering?
– Jag har sex utredare som enbart ska utreda arbetsmiljöbrott och är helt fredade från all annan brottsbekämpning, och det är ju en jättestor fördel. En annan fördel är att de här kriminalpoliserna i lugn och ro kan skaffa sig kunskaper i lagstiftning, förhörsmetodik och det utredningsarbete vi ska göra i de här utredningarna.

Sex utredare, och då pratar vi om hela Stockholms län och Gotland. Det är väldigt många arbetsplatser. Det låter som en liten grupp.
– Jag delar din uppfattning. Det är en början, vi har en begränsad personalresurs inom polisen och jag har tilldelats sex poliser men det är inte statiskt på något sätt. Jag kan tänka mig vi om ett år ser att behovet finns att anställa ytterligare två-tre poliser, då kommer jag naturligtvis att äska för det. Vi börjar så här, så ser vi.

Tidigare har misstänkta arbetsmiljöbrott utretts i de olika polisdistrikten. Ofta har andra brott få gå före när resurserna inte räckt till, och polisen har fått kritik för att anmälningar om arbetsmiljöbrott blivit liggande för länge. Det är en kritik som Filippo Bassini håller med om.

– Personer som har drabbats tycker att det tar alldeles för lång tid och jag har full respekt för det. Nu försöker vi att hitta mer effektiva sätt att utreda på, att snabbare komma till någon form av slutlig handläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".