Huset som brann ned på nyårsnatten. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Huset i Rone som brann ned på nyårsnatten. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Trygghetslarm kan kopplas till röklarm för bättre säkerhet

Socialdirektören: Gratis förebyggande hembesök
6:34 min

Brandsäkerheten för äldre och personer med funktionshindrade behöver bli bättre. Socialdirektör Marica Gardell tycker att man bör se över frågan om trygghetslarm och portabla sprinklersystem.

Brandsäkerheten för äldre och rörelsehindrade personer har aktualiserats efter branden i Rone, där två äldre personer antas ha omkommit.

På Gotland kan regionen erbjuda att koppla trygghetslarmen till ett röklarm, för att ge en extra säkerhet för dem som har svårt att röra sig.

Men det är upp till personen själv att säga ja till det och det finns personer som tackat nej, enligt socialdirektör Marica Gardell.

Region Gotland står också för brandlarm och erbjuder gratis förebyggande hembesök för äldre och funktionsnedsatta. Förra året informerades omkring 300 personer och personliga besök gjordes i 30 olika hem på Gotland och förhoppningen är att fler ska få reda på att möjligheten finns.

Hon säger att brandsäkerheten vid regionens nya äldreboenden är försedda med både brandlarm och sprinklersystem och alla boenden som regionen upphandlar har krav på tydlig brandsäkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".