Hans Klintbom. Foto: Anna Jutehammar / SR Gotland
Hans Klintbom. Foto: Anna Jutehammar / SR Gotland

Hans Klintbom överklagar beslut att sparka Jan Björinge

"Det har gått till på ett felaktigt sätt"
1:19 min

Centerpartisten Hans Klintbom har överklagat regionstyrelsens beslut att avskeda Gotlands förre regiondirektören Jan Björinge.

Klintbom beskriver i ett pressmeddelande motiven för sitt överklagande och menar att beslutet kan inte anses ha tillkommit i kommunalrättslig laga ordning, att ärendet inte beretts och att övriga i presidiet inte deltog i beslutet.

Han skriver också att beslutet har verkställts innan det fattats och det kan inte anses stämma med gällande lagstiftning. Därför vill Hans Klintbom nu att ärendet laglighetsprövas vid förvaltningsrätten i Stockholm.

Det var efter regionstyrelsens sammanträde 26 november 2014 som ordföranden Åke Svensson meddelade att regiondirektören Jan Björinge skilts från sin tjänst med omedelbar verkan. Han hade då varit anställd i ett halvår. Orsaken uppgavs vara att Björinge inte utfört de uppgifter som han ålagts, däremot han hade engagerat sig i annat som inte tillhörde en regiondirektörs arbetsuppgifter. Beslutet har väckt stor uppmärksamhet och nu har alltså Hans Klintbom (C) formellt överklagat beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".