Edward Snowden är med på videolänk i riksdagen. Foto: Mattias Berg/SR
Edward Snowden på videolänk i Sveriges riksdag. Foto: Mattias Berg/Sveriges Radio

Därför väcktes frågan om fristad för Edward Snowden

Medborgarförslaget om Edward Snowden
4:24 min

Gotland bör kunna bli en fristad för den spionmisstänkte amerikanen Edward Snowden, föreslår två gotlänningar i ett medborgarförslag till Region Gotland.

Visselblåsaren Snowden läckte dokument som ledde till det uppmärksammade avslöjandet att USA avlyssnar telefon- och internettrafik samt att myndigheten NSA kommer åt uppgifter i Googles och Facebooks datasystem. I USA anklagas han för spionage, Snowden har för närvarande asyl i Ryssland.

Det är Katarina Hedström och Eva Sjöstrand, som båda jobbar på Sveriges Radio här på Gotland. som lämnat in förslaget. Initiativet ligger i linje med ambitionerna som tidigare funnits att Gotland ska bli en fristad för förföljda författare, sa de i Eter.

Enligt förslagsställarna har visselblåsaren Snowden agerat i allmänhetens intresse när han avslöjade ett stort antal hemliga handlingar om den amerikanska säkerhetstjänstens storskaliga övervakning av enskilda medborgare och andra länder.

Snowden som av USA anklagas för spionage, har för närvarande asyl i Ryssland, men har själv uttalat att han gärna skulle vilja komma till Sverige om han skulle beviljas en fristad här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".