Miljödomstolen på besök i Bunge. Foto: Karin Persson/SR Gotland.
Miljödomstolen på besök i Bunge. Foto: Karin Persson/SR Gotland.

Hoffstedt KU-anmäler regeringen efter radioinslag

Vill att kontakterna med Naturvårdsverket granskas
1:14 min

Riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt (M) har KU-anmält regeringen eftersom han anser att den, i strid med grundlagen, uppmanat Naturvårdsverket att anmäla stenbrytningen på Gotland.

I sin anmälan hänvisar Gustaf Hoffstedt till en intervju i P4 Gotland den 17 november i fjol, där Krister Mild som är biolog på Naturvårdsverket berättar om att myndigheten enligt miljöbalken är skyldig att anmäla till regeringen, eftersom det är risk för att Natura 2000-områden skadas.

Gustaf Hoffstedt får av intervjun uppfattningen att det är regeringen som påpekat för Naturvårdsverket att de ska ta upp den här frågan - och om det har skett handlar det om ministerstyre, som inte är tillåtet. Enligt grundlagen får regeringen nämligen inte gå in och påverka andra myndigheter och tjänstemän. 

Gustaf Hoffstedt vill nu att riksdagens konstitutionsutskott granskar regeringens kontakter med Naturvårdsverket för att ta reda på om det handlar om ministerstyre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".