Daniel Heilborn i ett träd under Ojnaredemonstrationen. Foto: SR Gotland
Daniel Heilborn i ett träd under Ojnaredemonstrationen. Foto: SR Gotland

Riksåklagaren tycker inte HD ska ta upp ojnaredom

Riksåklagaren vill att hovrättens dom mot miljöpartisten Daniel Heilborn som dömdes till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten, ska stå fast.

Riksåklagaren ser ingen anledning att Högsta domstolen ska ändra eller ens pröva den fällande domen mot Heilborn som klättrade upp i en tall för att stoppa den omdiskuterade skogsavverkningen i Ojnareskogen på Gotland.

Gotlands tingsrätt friade Heilborn som hävdade att han handlade i nödvärn, eftersom ett skyddat intresse - skogen - var i fara, men åklagaren överklagade domen till hovrätten som fann honom skyldig till ohörsamhet.

Riksåklagaren anser att skogen vid tidpunkten 2012 inte var skyddad eftersom Mark- och miljööverdomstolen hade lämnat klartecken till avverkningen. Något skäl att avstå straff finns inte heller, enligt RÅ, som därför vill fastställa 30 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten.

En prövning av överklagandet vore inte av vikt för ledning av rättstillämpningen, framgår av en åklagarskrivelse till Högsta domstolen.

Tidigare har P4 Gotland rapporterat att den fällande Hovrättsdomen står fast vilket inte stämmer. Högsta domstolen har ännu inte tagit ställning till om ärendet ska få prövningstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".