Lars Björkdahl. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Lars Björkdahl. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Lars Björkdahl tar strid för spelautomaterna i bingohallen

Hävdar att lagstiftningen inte hänger med
5:12 min

Lars Björkdahl, som är ansvarig för spelautomaterna vid Visby variantbingo, på uppdrag av Visby AIK som driver bingohallen, tycker att automaterna i Visby ska anses lagliga.

Lotteriinspektionen har polisanmält misstänkt brott mot lotterilagen, eftersom spelautomaterna hos Visby variantbingo saknar tillstånd.

Björkdahl har nyligen dömts av Gävle tingsrätt för grovt brott mot lotterilagen. Det gällde då spelautomater i en bingohall i Hofors. Han har överklagat den domen och tar strid också för att automaterna i Visby skall anses lagliga.

Själva bingospelet är inte ifrågasatt, Gotlands länsstyrelse har beviljat tillstånd för det spelet, men de elektroniska spelmaskinerna omfattas inte av tillståndet. Lars Björkdahl anser att automaterna skall anses vara "lotteriapparater" och då kunna godkännas som "sidolotteri" till bingoverkamheten. Det är bara lagstiftningen som inte hängt med i den tekniska utvecklingen, anser Lars Björkdahl.

Vi har sökt Visby AIK:s ledning för en kommentar, men de har bett att få avvakta med att ge sin syn på saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".