Psykiatriska kliniken i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio
Psykiatriska kliniken i Visby. Foto: Jonas Neuman/Sveriges Radio

Ingen kö för gotlänningar med självskadebeteende

Kan få hjälp med DBT-terapi
4:04 min

En kartläggning P1 programmet Kaliber gjort visar att de flesta landsting och regioner ger personer med självskadebeteende terapi, men att det kan vara upp till 1,5 års kö. På Gotland är det ingen kö.

Kaliber i söndags handlade om en flicka som på sin 18-års dag togs in för tvångsvård på sluten anstalt bland dömda brottslingar. Under tre år behandlades hon med tunga mediciner och elchocker, och den vården kritiseras av tillsynsmyndigheten IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg.

Men alla som skadar sig själva behöver inte läggas in. De flesta kan få behandling av den öppna psykiatrin. En enkät Kaliber skickat ut visar att 18 av 21 landsting och regioner kan erbjuda DBT, dialektisk beteendeterapi, som anses kunna hjälpa vid självskadebeteende. Men på flera håll kan väntetiden vara upp till ett och ett halvt år.

– Om vi ser på hur små vi är har vi förhållandevis goda möjligheter att erbjuda DBT, säger Christine Senter som är chef för den öppna psykiatrin på Gotland.

Gotland oftast ingen väntetid, men det handlar om få patienter, omkring 10 till 20 personer, hälften vuxna och hälften barn och unga. Det innebär att några få patienter extra kan göra att resurserna inte räcker enligt enligt Christine Senter.

– Det är det som hela tiden är våran utmaning, att vi är en liten klinik som ska finnas till för många patienter som har många olika tillstånd, säger Christine Senter.

De som skadar sig själva gör det genom att bita, slå, rispa eller bränna sig själv även om schablonbilden är en ung tjej som skär sig i armarna eller benen.

– Det är inte hela bilden, det är även unga män och äldre som söker vård för att de skadar sig själv, säger Christine Senter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".