Lastbilar vid färjeterminalen i Visby. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland.
Foto: Lasse Ahnell/Sveriges Radio

Gotländska företag tar färjeturförsening med ro

"Vi löser det!"
6:29 min

Förseningarna i Gotlandstrafiken till och från Oskarshamn på grund av den skadade färjan påverkar godstrafiken. Bland annat transportföretaget Schenker där Björn Widerström är platschef.

Stormens konsekvenser gjorde att Gotlandsfärjan M/S Visby togs ur trafik och det har införts så kallad "varvsturslista" fram till på fredag, alltså att turerna till Oskarshamn går på natten från Gotland och kommer tillbaka till Gotland senare än vanligt.

De försenade färjeturerna med Oskarshamnsbåten gör därmed att vissa varor kan bli försenade någon dag. Ofta handlar det om enstaka saker som beställts av privatpersoner. Men de större kunderna och företagen kommer att få sina varor samma dag, lovar Björn Widerström på Schenker. Det gäller till exempel matvarubutikerna, som dock får en del varor lite senare, bland annat frukt och grönsaker.  ICA handlaren Gustaf Blochman på Fårö och Fredrik Jakobsson på Hoburgshallen är dock inte speciellt oroliga eftersom det inte är någon rusning på kunder så här års.

Men på Gotlandsägg är Magnus Bohlin glad över att de har garderat sig och även har äggproduktion på fastlandet i ett sådant här läge när färjeturerna till Oskarshamn senareläggs en hel vecka.  Och på Gotlands slagteri kommer de nu få sina köttleveranser av KRAV kött från fastlandet försenade på grund av de senarelagda färeturerna till och från Oskarshamn.

Det finns också en helt annan verksamhet än vanliga företag som påverkas av att färjeturerna till Oskarshamn senareläggs och det är Visby lasarett, där är cancerbehandlingen i behov av att det kommer mediciner på morgonen för att kunna ge cellgifter till patienterna samma dag. Men lasarettet har klarat sig bra hittills och bara behövt skjuta upp behandlingarna någon timme.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".