Flygresenärer köar vid Gotlandsflygs lucka på Visby flygplats. Foto: Håkan Erlandsson/SR Gotland

Göteborg City Airport läggs ner

Gotlandsflygs vd: Ett tråkigt besked
2:52 min

Flygplatsen Göteborg city Airport, som Gotlandsflyg trafikerar, läggs ner. Förra året flög drygt 30 000 resenärer med Gotlandsflyg till Göteborg.

Det blir för dyrt att bygga om flygplatsen så att den klarar även tyngre flygplan igen, meddelar ägaren Swedavia, som köpt ut Göteborgs stad och Volvo från flygplatsen.

- Det skulle landa på ungefär 250 miljoner kronor. Från Swedavias sida har vi sagt då att den investeringen är vi inte beredda att bära. Det innebär att vi successivt kommer att avveckla flygplatsen, säger Swedavias vice vd Karl Wistrand.

Facket och personalen har informerats. 102 personer påverkas.

En rutinkontroll av taxibanorna, som planen använder för markkörning till och från start och landning, i november visade att det fanns problem med bärigheten i marken. Den tyngre trafiken, bland dem Gotlandsflygs och Ryanairs flygningar, har sedan dess varit flyttade till Landvetter.

En del åtgärder har genomförts sedan dess, men problemen visade sig vara för stora.

Avvecklingen kommer att ske succesivt och det som avvecklas i år är bland annat ambulansflyg och sportflyg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".