Carina Österholm driver en klädbutik som även säljer underkläder. Foto: Malin Nordström/Sveriges Radio.
Carina Österholm. Foto: Malin Nordström/Sveriges Radio.

Stort fokus på bröst skapar komplex

"Det är mycket silikon och push-up"
1:49 min

Just nu sprids en kort dokumentär om bröst med vindens hastighet på sociala medier. Carina Österholm som driver klädbutik är inte förvånad över det stora intresset.

- Inte bara de som har små vill ha större, utan även de som är stora vill ha mindre. Så det finns en tydlig bild av hur ett bröst ska se ut och man är inte nöjd, säger Carina Österholm, vars butik även säljer underkläder.

Själv är hon i 40-årsåldern och tillhör inte "silikongenerationen". 

- Vi har inte pumpats lika mycket som de som är 15 år yngre, som pumpas med alla bröstbilder i sociala medier. Det är mycket silikon och push-up och runda som klot. Det finns inga bröst som ser ut på det sättet.

För att komma bort från bröstkomplexen tror hon att fler oretuscherade och "normala" kroppar behöver synas i reklamen och i skyltfönster. 

- Nu har det varit en längre tid med mycket opererat, läppar och rumpa och bröst. Kanske blir man trött på det till slut, säger Carina Österholm. 

Hittills har över 175 000 personer sett dokumentären Bara bröst, gjord av Johanna Bladh från Karlskrona. I den går hon bland annat ut på stan och visar upp sina egna bröst på bild bredvid ett par silikonbröst och ber folk välja vilka de föredrar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".