Öl hälls upp från tapp. Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland
Foto: Mika Koskelainen / Sveriges Radio P4 Gotland

Krögare misstänks ha fuskat till sig två miljoner

Åklagaren kräver näringsförbud
1:34 min

Torsdag hålls rättegång i Gotlands tingsrätt mot en man som drivit krog i Visby under flera år och som är misstänkt för att ha undanhållit omkring två miljoner kronor från beskattning, under 2009 och 2012.

Det handlar om den typ av ekonomisk brottslighet som flera krögare tidigare dömts för. Det började med ett så kallat tillsynsbesök i augusti 2009. När Skatteverket och polisen kollade redovisningen fann man att det saknades kvitton på krogen, nästan 1 500 notor som inte betalats eller rättare sagt, som betalats men inte redovisats och där pengarna tagit vägen ovisst vart. Så kallad krympning av intäkterna. Utredarna skrev till krögaren att "Kassaregistret i er restaurang är inställd på odetaljerad loggning, vilket tyder på att avsikten är att dölja vilka transaktioner som ägt rum". Enligt Skatteverket hade försäljningen på krogen krympt med cirka 19 procent på det här sättet. Eftersom omsättningen låg på nära sex miljoner årligen var det  rätt stora summor i slutändan.

Ett par år senare gjordes en ny kontroll, som gick till så att två poliser gick till restaurangen på kvällen, satte sig ner och beställde och åt och drack. När de betalade fick de inget kvitto, och de kunde också se att det var en del av de andra gästerna som inte fick några kvitton.

Krögaren själv nekar till brott och hävdar att Skatteverket tagit fel. Till stöd för det skriver han bland annat att Skatteverket påstår att krogen skulle serverat fläskfilé, en rätt som man inte hade vid den här tiden.

Nu står krögaren inför rätta vid Gotlands tingsrätt, misstänkt för att ha undanhållit omkring två miljoner från beskattning. Chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten kräver att han får näringsförbud de närmaste fem åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".