Arne Lundberg, Sabine Sten, Adel Shalabi forskar om benskörhet. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Arne Lundberg, Sabine Sten, Adel Shalabi

Medeltida skelett hjälper benskörhetsforskning

På medeltiden hade vi rubusta skelett
5:30 min

Forskning om gamla skelett hjälper dagens sjukvård i ett projekt på Campus Gotland där man hoppas lösa frågor om benskörhet och ledförslitningar, berättar Sabine Sten, professor i osteoarkeologi.

Det unika i det här forskningsprojektet, som startade år 2009, är att det är allt från arkeologer till röntgenläkare, tandläkare och ärftlighetsforskare som är med både från Gotland och fastlandet. Tillsammans har man undersökt benskörhet och artros hos arkeologiska skelettmaterial och jämfört med nu levande befolknings hälsa. Och i projektet har en del också varit engagerade i att hitta Magnus Ladulås skelett och undersöka Erik den heliges kvarlevor.

Och idag samlades ett tjugotal forskare i projektet som heter Osteoporosis (benskörhet) och osteoarthritis (artros), då och nu, för att i se hur de ska gå vidare, berättar Sabine Sten som är professor i osteoarkeologi och som leder projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".