Sälmask. Färgen på sälmaskarna varierar, från ljusa till mörkt brunsvarta. De överlever varken djupfrysning eller ordentlig upphettning.
Sälmask. Färgen på sälmaskarna varierar, från ljusa till mörkt brunsvarta. De överlever varken djupfrysning eller ordentlig upphettning. Foto: Sven-Gunnar Lunneryd

Sälmask ökar i svensk torskfilé men inte vid Gotland

Parasiten sälmask är vanlig i filéer av torsk och rötsimpa från södra Östersjön och vätskusten enligt Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Parasiten är ovanlig vid Gotland.

Det är sälen som är slutvärd för den parasitiska spolmasken som lever i fisken under en del av sin livscykel. Masken kan bli upp till 4 centimeter lång och syns i fiskens filé.

Mest drabbad är fisk i södra Östersjön medan sälmasken är ovanligare längre norrut. Däremot var det liten eller nästan ingen förekomst av parasiten i fisk från vattnen runt Gotland och norrut i Östersjön trots närhet till sälar - något som forskarna inte har något förklaring till.

– Många har ätit infekterad torskfilé. Det har jag själv gjort. När den kokta fisken föll isär låg där flera maskar. Men jag petade bara undan dem. Det är ingen fara att äta fisken, säger Sven-Gunnar Lunneryd till Tidningarnas Telegrambyrå, TT.

Fisk som fångades vid Blekinges och Skånes kust var mest drabbade - i vissa områden bar över 60 procent av torskarna och upp till 100 procent av rötsimporna på parasiten. Angreppen var störst i närheten av sälkolonier, skriver SLU i ett pressmeddelande.  Och parasiten dör vid djupfrysning och vid kokning.

– I länder som Japan där man äter mycket rå fisk finns beskrivningar av att människor känt hur masken kryper upp i matstrupen, men det är mycket ovanligt, säger Sven-Gunnar Lunneryd till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".