Campus Gotland. Arkivfoto: Filip Joelsson/Sveriges Radio
Uppsala Universitet Campus Gotland i Visby. Arkivfoto: Filip Joelsson/Sveriges Radio

Campus Gotland bemöter kritik mot nedlagd förskollärarutbildning

Hoppas kunna intressera studenter för grundskollärare istället
3:19 min

– Nu har vi haft förskollärarutbildning ett antal år i rad, säger rektorsråd Olle Jansson, och hänvisar till de resurser Campus Gotland har och de behov som finns av utbildad personal på Gotland.

– Utifrån de förutsättningarna som vi har är jag bekväm med beslutet, säger Olle Jansson.

Pengar till förskollärarutbildning och utbildning av lärare för förskoleklass till årskurs tre tas nämligen ur samma pengapåse. Och eftersom det redan finns tre klasser med förskollärare under utbildning vid Campus Gotland tycker Olle Jansson att resurserna kan användas till det som brukar kallas lågstadielärare.

– Det är ju en av målsättningarna vi har, för det är klart att verksamheten vid Campus Gotland ska ju stödja utvecklingen på Gotland och förhoppningsvis kunna svara mot de kompetensförsörjningsbehov som finns inom olika sektorer, säger Olle Jansson.

– Vi har avsatt resurser för att kunna anställa en person på halvtid som enbart jobbar med de här frågorna. Och det handlar ju väldigt mycket om att träffas och diskutera vilka förväntningar som finns och vilka behov som finns, säger Olle Jansson som tycker att diskussionerna med LRF och Svensk Näringsliv varit positiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".