Potatis. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
1 av 2
Gotlandsodlad potatis. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
Jan-Olof Pettersson. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio
2 av 2
Potatisodlaren Jan-Olof Pettersson vid Heffride i Burs. Foto: Karin Brindt/Sveriges Radio

Potatisodlare villrådiga när packeriet lägger ned

Potatisodlare i Burs:Det går inte runt med dagens priser
1:42 min

För gotländska potatisodlare betyder det antingen minskade intäkter eller att de får se sig om efter någon annan som kan ta hand om potatisen, när företaget Svegro lägger ner sitt potatispackeri Visby.

Jan-Olof Pettersson är potatisodlare vid Heffride i Burs och en av dem som nu funderar på vad han ska göra med sina knölar.

- Vi har två val; antingen hitta en ny uppköpare eller fortsätta leverera till Svegro och skicka potatis i storsäck eller lådor direkt till deras andra två anläggningar i Skänninge eller Laholm. Men då får vi stå för frakten dit. Men 30 öre i frakt för en vara som kostar två kronor - det är för stor del. Då måste potatispriset bli högre, säger Jan-Olof Pettersson.  

I flera år har det varit många odlare som levererar sin potatis till Svegros packeri Visby, och sedan skickar Svegro den vidare till fastlandet, till Helsingborg, där det finns storlager, och sedan går den vidare till olika håll i landet.

Svegro har sagt att de gärna fortsätter att kontraktera gotländska odlare, men som Jan-Olof Pettersson säger blir det alltså ett ekonomiskt avbräck om dom själva ska stå för frakten, närmare 15 procent mindre intäkter.

Jan-Olof Pettersson kan bara konstatera att om det var övriga Sverige som det tidigare gällde att blicka på för att hålla koll på läget, så får också potatisodlarna numera hålla sig á jour med grannländerna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".