Gotlandsfärjan lämnar Visby hamn. Foto: Eva Sjöstrand/P4 Gotland Sveriges Radio
Gotlandsfärjan lämnar Visby hamn. Foto: Eva Sjöstrand/P4 Gotland Sveriges Radio

Transportstyrelsen skärper svavelkontroller i Östersjön

Transportstyrelsen: Vi planerar göra 400 kontroller
1:28 min

Transportstyrelsen misstänker att många fartyg kommer att bryta mot de nya strängare reglerna om svavelutsläpp. Därför görs nu fler kontroller i Östersjön än tidigare.

Från den första januari måste fartyg ha lägre svavelutsläpp.

Anna Petersson som är chef för sektionen för miljö hos Transportstyrelsen säger att det är billigare att köra på ett sämre bränsle med högre svavelhalt än på ett lågsvavligt alternativ.

Det finns större ekonomisk orsak nu att fuska och bryta mot de nya skärpta gränsvärdena för svavelutsläpp, resonerar de på Transportstyrelsen.

-Vi har planlagt i år att fördubbla vår tidigare tillsyn. Vi kommer att genomföra ungefär 400 tillsynsinsatser, säger Anna Peterson på Transportstyrelsen. 

Men hon tillägger att de kontroller som gjorts hittills och som lett till åtalsanmälan inte i något fall lett till fällande dom.

-Fartygen har seglat iväg innan man får analysproven och man måste kunna visa på någon form av uppsåt eller vårdslöshet för att få någon fälld, säger Anna Peterson som nu istället talar om en sanktionsavgift för de fartyg som kör på fel bränsle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".