Tofta Strand
Tofta Strand

Beslut att inte städa Tofta strand vållar ilska

Ett tiotal personer upprörs över att Region Gotland inte längre städar Tofta Strand. Från årskiftet är det markägarna som fått ta över ansvaret för att hålla den privata stranden ren.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell, Socialdemokraterna, säger att han räknat med att beslutet skulle överklagas.

Det var strax före jul som en enig teknisk nämnd klubbade beslutet att inte längre hålla rent på stranden i Tofta. Det ska istället företagare som livnär sig på badgästerna och markägarna göra. Så görs på Sudersand på Fårö och det fungerar bra, sa nämnden.

Men det här är emot lagen, menar markägarna, som vill att Förvaltningsrätten ska riva upp beslutet.

De menar att det enligt gaturenhållningslagen är regionens ansvar att städa stranden. Det för att allemansrätten gäller och allmänheten får färdas fritt längs stranden, och då ska rgionen städa där. Varken strandsamfälligheter eller turistföretag kan tvingas ta ansvaret för allmänhetens nedskräpning. De städar det de själva skräpat ner, inte vad andra gjort, skriver markägarna med flera, i sitt överklagande till Förvaltningsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".