Gotländsk tryffel. Foto: Eva Sjöstrand/SR Gotland

Gotländsk tryffelolja utan pris i tävlingen Matverk

Golden Ganjal från Västerbotten, Bohuslänsk vitvinssås och Bovetenudlar från Österlen föll juryn bättre i smaken i tävlingen Matverk. Det blev inget pris för den gotländska tryffeloljan.

"Matverk" är en tävling i produktutveckling med syfte att skapa moderna matprodukter.

Tävlingsbidragen ska ha rötter i lokala traditioner och råvaror, men den gotländska tryffeloljan fick alltså se sig besegrad av annan "landskapsmat", där bidraget från Västerbotten vann.

Tanken med Gastronomiska samtal och den årliga tävlingen är att sätta regional särart på den gastronomiska kartan, men nya produkter. Tävlingen sker landskapsvis och tre riksvinnare koras på Gastronomiska Samtals årliga forum.

Första pris: Golden Ganjal från Västerbotten
Juryns motivering

Ren och elegant med en stark identitet. Smakar och doftar tydligt av en högkvalitativ råvara och av jorden där den växt. Vacker färg, fantastisk doft, galet god. Stor potential, både på butikshyllorna och i glasen på svenska restauranger, när allt fler föredrar alkoholfritt. Lämplig för export.

Andra pris: Bohuslänsk vitvinssås
Juryns motivering

Helt rätt i tiden hjälper den konsumenten, både att göra livet i köket enklare och att värna om vår miljö. Ett gott exempel på att man inte ska kasta maten utan äta upp det goda. Produkten är toppen och användbar som den är, men även för den som vill addera sin egen personliga smak fungerar den utmärkt.

Tredje pris: Bovetenudlar från Österlen
Juryns motivering

Helt rätt i tiden hjälper den konsumenten, både att göra livet i köket enklare och att värna om En modern, smart och supertrendig produkt som växt fram ur en sydsvensk åker, så roligt! En färskvara snyggt förpackad, snabb att laga, god att äta och dessutom glutenfri. Som japanerna säger - Arigatou Skåne!

Hedersdiplom regional koppling: Bärband från Norrbotten


Hedersdiplom årets ätupplevelse: Karljohan-brioche från Västmanland

Mathias Dahlgren utmärkelse rätt i tiden: Raw Choklad Chaga Lingon från Värmland

Hedersdiplom kommunikationsidé: Rödlökskonfityr från Södermanland

Hedersdiplom förpackningsidé: Krämig Grönsakssoppa från Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".