Räddningstjänstens släckbil. Foto: Samhällsbyggnadsförvaltningen Region Gotland
1 av 2
Räddningstjänstens släckbil. Foto: Samhällsbyggnadsförvalningen Region Gotland
Mindre brandbil hos Räddningstjänsten på Gotland. Foto: Samhällsbyggnadsförvaltningen Region Gotland
2 av 2
Mindre brandbil hos Räddningstjänsten på Gotland. Foto: Samhällsbyggnadsförvaltningen Region Gotland

Räddningstjänsten på Gotland får nya bilar och nya brandmän

Tre nya brandbilar tas i bruk på Gotland. Det är en stor brandbil i Visby och två mindre, en i Slite och en i Hemse som tillsammans med tolv nya brandmän ska öka säkerheten för allmänheten.

De mindre bilarna ska kunna vara på väg till olycksplatsen inom 90 sekunder, mot normalt 5-7 minuter. Bilarna är utrustade så att de kan släcka bränder med vatten under högt tryck och har också hjärtstartare och sjukvårdsutrustning.

Den större brandbilen som placeras i Visby har ett skumsläckningssystem med mindre vatten som är skonsammare mot miljön, och även en skärsläckare som är väldigt effektiv på att kyla ner en brand.

Räddningstjänsten får också mer pengar. Årsbudget har ökat från 45 miljoner till 51 miljoner och beredskapen på norra och södra Gotlands säkerställs genom att sammanlagt tolv nya brandmän anställts.

Norra ön får heltidsbrandmän dygnet runt och södra ön heltidsbrandmän på dagtid, från och med måndag. Regionen har även prioriterat att ha kvar alla tio brandstationer runt om på ön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".