Krister Dahlman, Philip Franklin och Tomas Lundh. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
1 av 2
Krister Dahlman, Philip Franklin och Tomas Lundh. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio
Tony Magnusson och Ulrika Magnusson med dottern Nellie
2 av 2
Tony Magnusson och Ulrika Magnusson med dottern Nellie. Foto: Ulrika Uusitalo Fernholm/Sveriges Radio

Läkare på privat vårdcentral säger upp sig i protest

"Vi hållt kvaliteten för att vi kunnat begränsa antalet patienter
7:39 min

Läkarna Krister Dahlman, Philip Franklin och Tomas Lundh som startade vårdcentralen Visborg i Visby har sagt upp sig i protest mot att sjukvårdspolitikerna beslutat att ta bort det så kallade listningstaket.

Gotlands sjukvårdspolitiker har beslutat att ta bort det så kallade listningstaket från och med 2016. Läkaren och verksamhetschefen Philip Franklin menar att det inte kommer fungera; de kommer att tvingas ta emot fler patienter än de klarar av. Som det är nu har nämligen Visborgs vårdcentral haft ett tak på max antal patienter som kan lista sig där och alltså kunnat säga nej till fler patienter, något ingen annan vårdcentral kan.

Så för rättvisans skull beslutade regionen i höstas att ändra vårdavtalet så att vårdcentralen Visborg får samma förutsättningar som alla andra vårdcentraler.

Men läkarna säger att det inte finns möjlighet att driva en bra vård om det måste ta emot obegränsat antal patienter.

Lars Thyman, som är regionchef inom vårdföretaget Praktikertjänst som driver vårdcentralen Visborg, förstår både läkarnas reaktion och regionens agerande.

- Det är olyckligt, men sett i ett vidare perspektiv kan man ha förståelse för att listningsbegränsningar tas bort, för i övriga landsting och regioner i Sverige är det ett fåtal som medger den här möjligheten.

Lars Thyman säger att Praktikertjänst nu ska göra allt för att vårdcentralen Visborg ska vara kvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".