Länsstyrelsen på Gotland. Foto: Lasse Ahnell/SR Gotland

Djurskyddsärende på Gotland bör tas upp igen anser länsstyrelsen

Länstyrelsen på Gotland överklagar att ett djurskyddsärende lagts ner. Ärendet handlar om en sjuk hund som slagits ihjäl av sin ägare. Åklagare lade ner fallet, men länsstyrelsen på Gotland vill nu att förundersökningen tas upp igen.

Det var tidigare i januari som djurägaren ringde till distriktsveterinärerna, eftersom hans hund hade epilepsikramper och mådde dåligt. Djurägaren kunde inte köra hunden till veterinären själv och veterinären begav sig då istället hem till djurägaren för att undersöka hunden.

Väl på plats så hade djurägaren redan dödat hunden själv genom att slå en sten mot huvudet och skurit halsen av den. Han hade gjort det eftersom han ville få ett slut på djurets lidande.

Länsstyrelsen anmälde djurskyddsärendet till polisen och en obduktion visade att hunden inte hade dött direkt av slagen utan att den lidit.

Polisen gjorde en inledde en förundersökning och den döda hunden undersöktes av veterinär och obducerades. Åklagaren beslutade dock kort därefter att lägga ner förundersökningen eftersom han ansåg att det saknades anledning att tycka att hundägaren gjort något brottsligt.

Nu vill länstyrelsen att undersökningen tas upp igen eftersom den anser att djurägaren misshandlat sin hund genom upprepade slag mot huvudet och utsatt den för lidande.

Länsstyrelsen anser att djurägaren bör åtalas för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen. I sitt överklagande understyker länsstyrelsen att bara personer med goda kunskaper och tillräckliga färdigheter får lov att avliva djur. Åklagarkammaren ska nu ta ställning till om ärendet ska tas upp igen eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".