Wisbygymnasiet. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio
Wisbygymnasiet. Foto: Katarina Hedström/Sveriges Radio

Arbetsmiljöverket påpekar brister vid Wisbygymnasiet

Otydlighet om ansvar
1:42 min

Arbetsmiljöverket har inspekterat Wisbygymnasiet och påpekar brister. Det handlar till exempel om att skolledarna - rektorerna - inte fått någon särskild undersökning gjord när det gäller risken att utsättas för våld och hot.

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen uppmanas nu att ta fram en handlingsplan för hur ohälsa och olycksfall skall förebyggas.

Arbetsmiljöverket slår fast att det inte gjorts någon särskild undersökning där risken för våld- och hotsituationer bedömts; just för hur sådant skulle kunna drabba skolledarna på Wisbygymnasiet. Och de - skolledarna har heller inte fått den information och de instruktioner som de behöver för att veta hur de skall agera i ett sådant läge.

Nu måste skolledarna alltså få bättre kunskap om det.

Arbetsmiljöverket blickar tillbaka mot hösten 2014 och skriver i sitt inspektionsmeddelande till gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen att rektorerna har haft en ansträngande arbetssituation. Det har skett en ny skolorganisation och ledningsorganisation efter att Wisbygymnasiet startade den 1 juli 2014, med de två skolenheterna Wisbygymnasiet norra och Wisbygymnasiet södra.

Rektorernas arbetsbelastning undersöktes i en enkät i höstas, men de biträdande rektorernas arbetssituation fångas inte upp - de är får få som grupp. Arbetsmiljöverket skriver att deras inspektörer planerar att följa upp hur skolledarna på Wisbygymnasiet har det under våren 2015.

Efter besöket på själva Wisbygymnasiet påpekar Arbetsmiljöverket att elevskyddsombudens medverkan i arbetsmiljöarbetet inte formaliserats i den "nya" organisationen. Inspektörerna tycker att det är viktigt att både elever och personal får medverka så att alla erfarenheter är till nytta i förebyggande arbete mot ohälsa.

Det finns också en otydlighet om vems ansvar olika arbetsmiljöuppgifter är. Det saknades vid inspektionen en tydlig skriftlig fördelning av de arbetsmiljöuppgifter som skall utföras av vaktmästare, idrottslärare, kemi/NO-lärare och även bild- och yrkeslärare.

Arbetsmiljöverket anser att det kan medföra att "varken de, övriga arbetstagare eller elever med full säkerhet vet vem som skall vidta åtgärder som förebygger ohälsa och olycksfall i gymnasieskolans verksamhet".

Det finns en del övrigt att önska också när det gäller "första hjälpen". Av Arbetsmiljöverkets inspektionsmeddelande framgår att det inte är känt vilka personer som har aktuell utbildning i första hjälpen och hur många som behöver lära sig.

"Ni saknar rutin/er för fortsatt utbildning i första hjälpen så att kunskaper och färdigheter hålls aktuella och så att det alltid finns tillräckligt antal personer tillgängliga på skolan som kan ge första hjälpen".

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden säger i en skriftlig kommentar att bristerna är kända och att förvaltningen redan arbetar med att åtgärda dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".