Mats Hermansson i Visby domkyrka. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland
Mats Hermansson i Visby domkyrka. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/SR Gotland

Domprost efterlyser ökad beredskap för att ta emot EU-migranter

Mats Hermansson: Vi behöver rejäla samtal
1:42 min

Domprosten Mats Hermansson anser att det behövs fler natthärbärgen för rumänska EU-migranter på Gotland och regionen måste vara mer långsiktigt förberedd på att det kommer fler.

Mats Hermansson är domprost i Visby domkyrkoförsamling och arbetar med projektet Vinternatt som har startat det första natthärbärget för EU-migranter på Gotland, i Västerhejde.

I dag finns det 26 personer på Gotland för att tigga pengar och skapa sig ett bättre liv än vad man har hemma, de flesta är från Rumänien. 19 av dem checkar in varje kväll på Statsmissionens härbärge i Västerhejde. Några bor i en husvagn i Hemse och och några bor privat, hemma hos folk.

Så just nu har alla tak över huvudet, men hur länge detta håller vet man inte, säger Mats Hermasson.

Ytterligare 22 rumäner till Gotland i onsdags, men de tog färjan tillbaka eftersom det ansågs att det inte fanns plats för fler här just nu.

- Vi behöver rejäla samtal, inte bara för att lösa akuta kriser i dag och i morgon, utan också för i sommar, säger Mats Hermansson som efterlyser ett särskilt hus där EU-migranterna kan bo.

- En permanent lösning, ett stort hus, i Visby, där människor har möjlighet att leva ett anständigt liv när de är våra besökare här.

Nätverket som står bakom härbärget i Västerhejde lade för några veckor sedan fram en förfrågan till regionen om vilka fastigheter eller lokaler i Visby som skulle kunna användas som permanenta härbärgen för tiggare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".