Skördetröska. Flygfoto: Gunnar Britse
Skördetröska. Flygfoto: Gunnar Britse

Lantmännen hoppas på mer odling av råg

Det finska brödföretaget Vaasan, som 2005 köpte företaget Gotlandsbrödet i Tingstäde, är nu föremål för försäljning. Lantmännen har tecknat avtal om att köpa Vaasan Group.

Lantmännens koncernchef Per Olof Nyman säger till lantbrukets affärstidning ATL att han tror att affären är bra för Lantmännens 32 000 ägare. Det sker alltså en satsning på bröd i och med köpet av Vaasan och Lantmännen vill växa internationellt.

Genom köpet av Vaasan får Lantmännen in knäckebröd, som man inte tidigare haft i produktion och rågbrödet Ruispalat, som marknadsförs som Finlands populäraste bröd. Koncernchefen Per Olof Nyman säger att den här affären "kan bli bra för rågsidan i Sverige".

P4 Gotland har försökt ta reda på om det här köpet betyder något för spannmålsodlarna på Gotland, men den frågan är för tidigt väckt. Men råg är ingen dum gröda på Gotland.

År 2005 såldes företaget Gotlandsbrödet till den finländska bagerikoncernen Vaasan och 2012 flyttades all verksamhet från Tingstäde till Estland och 26 personer förlorade jobben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".